Edmond Bordeaux Székely

Ez az ősi arámi kézirat feltárja Jézusnak a Nap, levegő, víz és élő táplálékok természetes gyógyerejével kapcsolatos tanításait, és fényt derít a korai kereszténység és az első és második századi esszénus közösségek értékrendjére és terminológiájára.

A Hétszeres Béke c. fejezet egyik gyönyörű részletének ezoterikus értelmezése.

Szentesy Zsuzsa

„Testem egy hintó, a szívem a paripa, és a kocsis a Szellemem.”

Ha a testünk és szívünk (lelkünk) jó állapotban van, akkor a Szellemünk úgy száguld velünk, mint egy táltos paripa. Ha viszont le van romolva, akkor csak döcög, meg-megáll, néha még föl is bukik, de sehogy sem halad. A beteg test szellemének a hintója olyan, mint egy ócska kocsi, amivel csak szemetet (tudatlanság, önzés, egoizmus, irigység, féltékenység, félelem, kisebbségi érzés, stb.) lehet szállítani, a ló (a göthös, kivénhedt gebe) alig tudja húzni, és a kocsis folyton csak kiabál, elkeseredetten üvöltözik, nógatja, de a szerencsétlen állat ezzel a nehéz teherrel nagyon nehezen jut előre.

Aki a Törvényt nem akarja megismerni, és betartani, az előbb-utóbb elbukik!

Ha a kocsis nem tudja a göthös lóval a lerobbant hintót (beteg, fáradt, elnyűtt testet) irányítani, másik hintót (új testet) fog kérni. 

A beteg test szellemének rozoga kocsija óriási túlsúllyal van megterhelve, pl. a fent említett rossz emberi tulajdonságokkal, egészségtelen, a szervezetre káros, mérgező ételekkel, italokkal, valamint káros szenvedélyekkel, és abból adódó rossz szokásokkal.

Ha viszont a hintó tele van szeretettel, békével, jósággal, akkor a paripa száguld, repül, duzzad az erőtől, szellemének, a kocsisnak, szinte nincs is munkája vele, csak a fontosabb útkereszteződésekben kell irányítania. 

Minden szellemi lény, tiszta lappal, óriási tervekkel, fogadalmakkal születik vissza a földre.

A Föld Anyától csodálatos hintót kap (egy egészséges, ragyogóan szép testet), egy erős, gyönyörű táltos paripát (meleg, barátságos, szerető szívet), és a Mennyei Atya adja hozzá a világos, értelmes, tiszta szellemet (kocsist) aki segíteni fog neki abban, hogy az adott földi életben a vállalt tanulási programot, a Törvény mindenkori betartása mellett teljesítse.

Az a Szellem, aki elhanyagolja a kocsiját (testét) és nem gondozza a lovát (szívét, lelkét) előbb-utóbb elbukik.

Az a Szellem, aki gondosan ápolja testét, szeretettel és jósággal tölti fel szívét, lelkét, annak nagy lesz a jutalma és boldog az élete.

(E.B.Székely: Esszénus Béke Evangélium Második Könyv, Living Earth - Élő Föld Kft. 2008.)