ÖKOLÓGIAI EGÉSZSÉGKERT

Jelen könyvemnek legfőbb célja, hogy az élelmiszertermelésnek egy olyan rendszerét vezesse be, amely képessé teszi a kertészeti tapasztalattal kevéssé, vagy egyáltalán nem rendelkező embereket is arra, hogy a legkiválóbb minőségű zöldségeket, gabonaféléket és gyümölcsöket állítsák elő minimális földterületen, elenyésző munkával. Ezt a rendszert mi ökológiai kertészetnek nevezzük, miután bió-ökológiai alapelveket alkalmazunk mind a talajművelésnél, mind a termesztendő növények kiválasztásánál. A központi cél, olyan növényi táplálékok előállítása, amelyek különösen gazdagok ásványi elemekben, vitaminokban és más tápanyagokban, s mindezt egy olyan életmód - a kreatív vidéki élet - keretében, amely lehetővé teszi a család számára, hogy szükségleteinek többségét előállítsa egy önfenntartó kisgazdaságban, amelynek integráns része az ökológiai kert. A szerző 50 évvel ezelőtt írta meg e könyvet, a kreatív, önfenntartó, egészséges tanyasi gazdaságról (mintegy negyed hektár, egyharmad kat. hold területen), amely elegendő táplálékot képes produkálni egy négytagú családnak, napi 4 órai munka mellett. Kétezer évvel ezelőtt az esszénusok használták ezeket a módszereket, amelyekkel virágzó oázisokat teremtettek a palesztinai sivatagokban, és mi ugyanezeket a módszereket használhatjuk, hogy megőrizzük értékes természeti erőforrásainkat, megteremtvén saját oázisainkat. Zarathusztra azt mondta, hogy a kertészet a legnemesebb emberi hivatás - manapság talán a túlélés egyetlen módja.
BEVEZETÉS
BEVEZETÉS A KÖNYV 1978. ÉVI KIADÁSÁHOZ
ELŐSZÓ
I. AZ ÖKOLÓGIAI EGÉSZSÉGKERT LÉTESÍTÉSE
Ökológiai kertészet a hagyományos gazdálkodással szemben
Ökológiai egészségkert a Hydroponics módszerrel szemben
Ökológiai egészségkert előfutárai
Darwin és a földi giliszta
II . AZ ÖKOLÓGIAI EGÉSZSÉGKERT FELÉPÍTÉSE
1. A komposztáló egység
1.1. A gyorsított módszer
1.2. Sir. Albert Howard módszer
1.3. Komposztálás konténerben
1.4. A komposzt mint medicina
2. A földigiliszta egység
3. A csíráztató egység
4. A növénytermesztő egység
4.1. A többcélú védőkeret
4.2. Következtetések
III. AZ ÖKOLÓGIAI KERT ÉS AZ ÖNFENNTARTÓ CSALÁDI KISGAZDASÁG
A családi kisgazdaság elhelyezése
A családi kisgazdaság működése
IV. FŰSZERNÖVÉNYEK ÉS ZÖLDSÉGEK
Petrezselyem
Kapor
Fokhagyma
Vöröshagyma
Metélőhagyma
Lucerna
Kentuckykékfű
Paradicsom
Zöldpaprika
Sárgarépa
Cékla
Káposzta
Articsóka
V. FEHÉRJE, ZSIR ÉS SZÉNHIDRÁT FORRÁSOK
Szójabab
Földimogyoró
Napraforgó
Köles
VI. GYÜMÖLCSÖK ÉS CSONTHÉJASOK
Alma
Körte
Sárgabarack
Szőlő
Földieper
Málna
Ribizli és egres
Mandula
Mogyoró
VII. KERTÉSZETI TANÁCSOK
1. A talaj művelés
2. Szemzés és oltás
3. A termékek tárolása
VIII. A KREATÍV VIDÉKI ÉLET
UTÓSZÓ
FÜGGELÉK